6 Şubat 2010 Cumartesi

ASP.NET - Xml WebServices (1 - Giriş)

XML WebServices

Merhabalar,

Bu yazıda web ortamında çok işimize yarayan Xml WebService'lerini inceleyeceğiz. Bu incelemeyi yaparken WebService'lerine neden ihtiyaç duyarız? Ne zaman kullanılmalı? gibi sorulara da yanıt arayıp bu işin mantığını anlamaya çalışacağız.

Şimdi düşünün ki bir firma için yazılım geliştiriyorsunuz ve geliştirdiğiniz yazılımda bu firmanın çok gizlilikle elde ettiği veya sakladığı verilerin bazılarını alıp kullanmanız gerekiyor. Bu verilere ulaşmanın bazı yolları var. Mesela bu verileri bir kağıda basıp size gönderebilirler. Ama bu çok ilkel ve bazen de işinize yaramaz bir çözüm olabilir. Çünkü verileri incelemek yerine veri yapısına göre bir algoritma hazırlıyor olabilirsiniz. Sonuçta firmanın kullanacağı bir yazılım yazıyorsunuz. Bu yazılımın veri kısmı firmanın kullandığı veri yapısına bağımlı. Neyse ikinci seçenek olarak firma kendi Database'ini size açabilir. Size bir kullanıcı oluşturur siz de bu sayede girip istediğiniz veriye ulaşırsınız. Fakat bu noktada sizi kendi Database'lerine almaları güvenli değil. Bunu istemeyebilirler.

Veya başka bir örnek ise; Yine bir firma için yazılım geliştiriyorsunuz. Geliştirdiğiniz yazılımda o firmanın kendi yazılımcılarının oluşturduğu Class'ları ve metotları kullanmanız gerekiyor. Peki nasıl ulaşacaksınız o class'lara ve  metotlara? Çözüm ne mi? Tabi ki Xml WebServices.

Not: Microsoft'un şimdilerde patlatmaya hazırlandığı WCF (Windows Communication Foundation) Xml WebService'lerine bir alternatif (hatta abisi) durumunda. Belki ileride WebService'ler yerine WCF kullanacağız.

Xml WebServisleri bize veriye ulaşma ve yönetme kısmında güvenli ve rahat bir ortam sunuyor. Xml WebService'i İnternet'e açılmış veriler topluluğu olarak da düşünebiliriz.

Peki Xml (Extensible Markup Language) diyip duruyorumda Xml bunun neresinde? Xml adı üstünde bir Markup Language (Etiketleme/Biçimlendirme Dili). WebService'in Xml tabanlı olması, onu platform bağımsız bir hale getiriyor. Yani Xml yapısında ki bir veriyi biz her tür işletim sistemi ve program ile alıp kullanabiliriz. Xml'in Text tabanlı olması da güvenliği bir kat daha arttırıyor. (Xml text tabanlı olduğundan Firewall'a takılmaz)
WebService'lerinin kullandığı diğer protokoller ise HTTP (Hypertext Transfer Protocol) ve SOAP (Simple Object Access Protocol - Basit Nesne Erişim Protokolü)
HTTP ile Web ortamını temsil ederken. SOAP ile gönderilen verilerin iç bilgilerini sakladığı bir yapıdan bahseder.

Bu yazıda işin mantığını anlatmaya çalıştım. Bir sonra ki yazımda uygulamalı örneğini ve bazı ipuçları ele alacağım.

Devam edecek...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder